Ik krijg regelmatig vragen als: “Wat doet een coach precies?” “Wie gaat er naar een coach?” “Waarom doe je beroep op een coach? En wanneer?”
Als je op een van onderstaande vragen ‘ja’ antwoordt, dan kan coaching jou helpen:
• Heb je moeite om je eigen grenzen aan te geven?
• Heb je het niet meer naar je zin op het werk? Tijd voor een ander werk, of is er iets anders aan de hand?
• Lig je regelmatig wakker, voel je je onzeker of vind je het moeilijk om keuzes te maken?
• Ben je vaak moe en weet je niet goed wat je hieraan kunt doen?
• Ben je altijd bezig met wat anderen van je vinden? Wil je leren je eigen lijn te volgen?
• Kamp je met angsten?
• Heb je moeite met contact en communicatie met anderen?
• Ben je (hoog)gevoelig en wil je daar beter mee om kunnen gaan?
Waarom heb ik daar coaching voor nodig?
In eerste instantie zul je proberen je uitdaging zelf op te lossen. Je denkt erover na en probeert zo inzicht te krijgen. Als dat niet lukt ga je er met vrienden, familie en kennissen over praten en hoop je op een gouden tip of goed advies. Vaak zie je dat dit niet werkt. Het is moeilijk om objectief naar jezelf te kijken. Er komen veel emoties naar boven en daardoor mis je het inzicht. Ook praten met anderen lost weinig op. Het gevolg is dat je je probleem voor je uit blijft schuiven en er geen oplossing voor vindt. Dat is juist niet de bedoeling.
Als je een probleem – beter gezegd een uitdaging – hebt dan is een professionele coach de aangewezen persoon om samen met jou je uitdagingen te bekijken en een oplossing te vinden. Is dat nodig? Wel, als je merkt dat je probleem een negatieve invloed heeft op je geluk en je leven, dan is het belangrijk om er iets aan te doen, toch?
Waarom werkt coaching zo goed?
Coaching is erg resultaatgericht. Coaching pakt direct het probleem aan en vindt – samen met jou – een oplossing. Als je vraagt aan mensen hoe ze coaching hebben ervaren, dan zeggen ze vaak: “Het is grappig, ik weet niet precies hoe het gesprek ging, maar aan het eind had ik veel meer inzicht en wist ik wat ik wilde en kon doen.” Het is voor hen lastig te beschrijven wat er nu precies gebeurde. De coach stelde vragen en gaf een aantal suggesties en op één of andere manier raakte dat net de essentie van het probleem en werd de oplossing duidelijk.
Als je aan mij als coach zou vragen hoe coaching werkt, dan zou ik zeggen dat er veel psychologische inzichten, communicatieve vaardigheden, kennis en ervaring bij komen kijken. Coaching is een professie, geen hobby. Door het stellen van de juiste vragen, het achterhalen van je werkelijke behoefte, het creëren van inzicht in je persoonlijkheid en je doelen, en het geven van suggesties die werken, wordt een coachingsgesprek een succes. Het resultaat: je kunt zelfstandig verder omdat je beter weet wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken.